leefomgeving, groen, tuin, balkon, groene omgeving, gezondheid

Vergroen je tuin of balkon: 10 tips

Groene omgevingen met bomen, planten en struiken hebben aantoonbare heilzame effecten op je gezondheid en welzijn. Daarom kan het een goed idee zijn om meer groen om je heen te verzamelen. Bestaat jouw tuin of balkon voor een groot deel uit tegels? Tover hem om in een groene oase en vergroen je tuin of balkon met deze 10 praktische tips.

Kies voor diverse beplanting

Wat past in jouw tuin of op jouw balkon? Dat is in de eerste plaats afhankelijk van de ruimte die je hebt. Zelfs op enkele vierkante meters kan je al veel groen toevoegen. Een variatie in verschillende soorten (kleinere) groene struiken en planten zorgt voor een rijkere biodiversiteit en trekt verschillende insecten en vogels aan. Vergroen je tuin of balkon en maak er een levendige plek van.

Denk aan eetbare planten

Hoe leuk is het om niet alleen een groene, maar ook een eetbare tuin te creëren? Voeg eetbare planten zoals kruiden, groenten en fruit toe aan je tuin of balkon. Naast biodiversiteit en een smakelijke toevoeging aan je maaltijden, stimuleren ze ook een gezonde leefstijl. Kies voor biologisch gekweekte planten, dat is beter voor jou en voor insecten zoals vlinders en bijen. Ik legde een jaar geleden een voedselbosje van 4m2 aan. Dezelfde zomer kon ik al oogsten. Ik kijk alweer uit naar het groeiseizoen!

Creëer hoogteverschillen

Vergroen je tuin of balkon met potten en plantenbakken van verschillende hoogtes om diepte en dimensie aan je groene ruimte toe te voegen. Heb je meer ruimte, combineer dan grotere heesters of bomen met lagere struiken, planten en bodembedekkers. Hierdoor kun je meer planten kwijt en het geeft een leuk visueel effect.

Plant een boom

Als de ruimte het toelaat, vergroen je tuin of balkon dan met een boom. Bomen bieden niet alleen schaduw, maar ze verbeteren ook de luchtkwaliteit, verminderen geluidsoverlast en hebben positieve effecten op je mentale welzijn. Zelfs op een balkon kan je vaak al wel een boom kwijt, denk aan een olijfboom of een kleine fruitboom zoals een mini tree. Daarmee kan je zelfs een fruitige tuinafscheiding maken!

Gebruik milieuvriendelijke materialen

Kies bij het vergroenen van je tuin of balkon voor duurzame, milieuvriendelijke en biologische materialen. Denk aan gerecyclede potten, regenwateropvangsystemen en herbruikbare materialen en aan natuurlijke bodemverbeteraars. Hoe natuurlijker, hoe fijner voor het bodemleven en insecten. En dus uiteindelijk ook voor jou.

Investeer in goede grond

Gezonde planten beginnen met goede grond. Kies voor hoogwaardige biologische potgrond en bodemverbeteraars. Ook leuk en duurzaam: vergroen je tuin of balkon nog eens extra door je eigen groenafval in een compostemmer te verzamelen en maak daarmee je eigen compost om de bodemstructuur te verbeteren.

Waterbesparing

Ga bewust om met water. Leg een efficiënt irrigatiesysteem, zoals druppelirrigatie, aan en sproei alleen in de avond en niet midden op de dag. Schaf een regenton aan om regenwater op te vangen. Heb je veel ruimte? Overweeg het aanleggen van een wadi (water afvoer drainage en infiltratie). Een wadi helpt zowel bij wateroverlast, door het water te verzamelen, als bij droogte, door het opgevangen water te verspreiden in de grond. Fijn in het grilliger wordende klimaat!

Nestkastjes en voederplekken

Niet alleen geweldig om naar te kijken, maar ook fijn voor het leven in je tuin of op je balkon: hang nestkastjes en insectenhotels op en creëer voederplekken. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt voor een levendigere omgeving.

Groene schuttingen en muren

Bedek betonnen muren, houten schuttingen of ijzeren omheiningen met klimplanten of een verticale tuin. Een verticale tuin maak je eenvoudig met plantenzakken of hangende plantenbakken en -potten. Of vergroen je tuin door je schutting te vervangen door een groene haag. Hiermee creëer je niet alleen privacy, maar draag je ook bij aan de groene uitstraling van je buitenruimte.

Een plek om te relaxen

Je tuin of balkon kan natuurlijk niet zonder plek waar je lekker kunt relaxen en genieten van al het groen om je heen. Maak een comfortabele zithoek met natuurlijke materialen, zoals een houten bank of stoelen. Sit back and relax en geniet van de positieve effecten op je humeur en gezondheid.

Aan de slag: vergroen je tuin of balkon

Met bovenstaande tips kan het niet mislukken. Creëer jouw eigen groene oase waarin je kunt ontspannen, genieten en verbinden met de natuur. Waarom dit belangrijk is, leg ik uit in mijn boek Terug naar je energieke zelf. Je shopt hem hier. Zorgen voor je leefomgeving is één van de 7 stappen op weg naar meer energie.

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights