verandering, gedragsverandering, je beste zelf, de beste versie van jezelf, nieuwe gewoontes

Verandering: zo bereik je succesvol je doelen

Iets veranderen aan je leven kan nog best lastig zijn. We zijn immers gewoontedieren. Dingen doen die we altijd al deden, daar houden onze hersenen van. Iets anders gaan doen is vaak spannend. Of dat nou van baan veranderen is verhuizen, of je leefstijl omgooien; omdat je de uitkomst van de verandering niet weet, word je een beetje onzeker. Toch is verandering een cruciaal onderdeel van persoonlijke groei en ontwikkeling. Zonder wrijving geen glans, dus het mag best een beetje schuren. Ik neem je mee in het fascinerende proces van succesvol veranderen.

De drijfveren achter verandering

Het begint natuurlijk allemaal met de behoefte voelen iets te veranderen. Je baan is niet meer zo leuk, je wilt meer verdienen, je wilt meer vrijheid, je wilt kleiner of groter wonen, je wilt je energie terug. Als die behoefte vanuit jezelf komt, is het een sterke drijfveer. De behoefte kan ook van buitenaf komen, bijvoorbeeld omdat je moet verhuizen voor je werk, of omdat je uit elkaar gaat, of iemand anders vindt dat je je leefstijl zou moeten veranderen. Zo’n drijfveer is veel minder sterk, zeker als je hem ervaart als “opgedrongen”.

Het proces van verandering

Zodra je de behoefte voelt om iets te veranderen, verloopt het proces grofweg in 4 stappen:

1. Bewustwording

De eerste stap is het bewust worden van wat je wilt veranderen, en waarom. Je speelt met de gedachte, verkent het idee. Hoe voel je je erbij? Je praat erover met anderen, en langzaam krijgt je idee vorm.

2. Een plan maken

Zodra je je bewust bent van wat je wilt veranderen, kan je een plan maken. Maak concreet waar je naar toe wilt. Benoem niet alleen je grotere doel, maar ook hoe je daar gaat komen. Dus: “ik wil meer energie” en “voortaan ga ik iedere dag een half uur wandelen”. Zo krijg je een lijst van dingen die je moet regelen of doen om bij je einddoel te komen. Er is niets mis met het nemen van kleine stappen om een groter doel te bereiken. Sterker nog, dit maakt de kans op succes groter. In hoofdstuk 1 van mijn boek Terug naar je energieke zelf besteed ik hier ruim aandacht aan.

3. Aan de slag

Dit is het stadium waarin je aan de slag gaat met het bereiken van je doel. Je gaat vacatures bekijken, misschien moet je een extra cursus doen voor de baan die je leuk vindt, je gaat solliciteren. Of met de bank praten over een hypotheek en op Funda zoeken naar een woning die bij je woonwensen past. Enzovoorts en zo verder. Het helpt om op te schrijven wat je iedere dag hebt gedaan en wat het resultaat was. Je zult zien dat je soms drie stappen vooruit zet, en soms vier terug. Verandering is zelden een lineair proces. Zie het als een avontuur.

4. Sta stil bij je gevoel

Veranderen doe je niet alleen met je hoofd. Om succesvol iets te veranderen, moet je gevoel ook mee. Vraag jezelf daarom regelmatig af: hoe voel ik me hierbij? Geef ruimte aan emoties die je voelt. Je zult merken dat je soms blijdschap en geluk voelt, maar dat er ook boosheid, verdriet of angst om de hoek kunnen komen kijken. Dat is heel normaal, want veranderen is ook afscheid nemen van het oude. Als je die gevoelens de ruimte kunt geven, sterkt dat je beslissing en blijf je er niet achteraf mee zitten.

5. Vier het resultaat.

Is het je gelukt? Heb je die toffe baan, een eigen huis, of heb je je leefstijl aangepakt? Vier! Dit is niet iets om zomaar aan voorbij te gaan. Neem tijd om de blijdschap te voelen als het is gelukt. Dit is een positieve ervaring waar je van hebt geleerd en die je sterker heeft gemaakt.

De verandering die je zoekt, zit in jezelf

Veranderingen kunnen uitdagend zijn. Soms uit noodzaak geboren, soms omdat je zelf iets wilt veranderen. Één ding is zeker: de verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf. Je moet het zelf doen, en je kúnt het zelf doen. Soms met een beetje hulp. Veranderen is een uitdagend, maar lonend proces naar een betere versie van je leven. Door zelf de regie te nemen en de stappen te volgen kun je met succes veranderingen in je leven aanbrengen. Doe het op jouw unieke manier. Het belangrijkste is om gemotiveerd en toegewijd te blijven aan jezelf en je eigen doelen.

Ga je op leefstijlreis en kan je wat hulp gebruiken? Mijn boek Terug naar je energieke zelf biedt je de handvatten voor deze reis.

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights