positieve overtuigingen, groei, positief, mindset

Van belemmerende naar positieve overtuigingen: groei!

Belemmerende overtuigingen zijn jouw negatieve opvattingen over jezelf, anderen en de wereld om je heen. Ze zijn als onzichtbare handboeien die je gevangen houden en beperken. Deze overtuigingen, vaak ontstaan in de vroege jeugd of door negatieve ervaringen, kunnen je belemmeren in persoonlijke groei en je zelfvertrouwen ondermijnen. Maar er is goed nieuws: je kunt belemmerende overtuigingen ombuigen in positieve overtuigingen. In dit blog lees je zes tips die je daarbij kunnen helpen. Meer over de rol van overtuigingen in het veranderen van gewoontes, lees je in mijn boek.

Tip 1: Wees je bewust van je belemmerende overtuigingen

De eerste stap in het proces van het ombuigen van negatieve overtuigingen is bewustwording. Probeer te achterhalen welke negatieve overtuigingen je hebt en welke situaties of gedachten deze activeren. Neem de tijd om je gedachten en emoties te observeren en schrijf ze op. Door je bewust te worden van je negatieve overtuigingen, leg je de basis voor verandering.

Tip 2: Onderzoek de oorsprong van je overtuigingen

Vaak zijn belemmerende overtuigingen geworteld in onze vroege ervaringen, opvoeding, of culturele invloeden. Probeer eens te achterhalen waar je negatieve overtuigingen vandaan komen. Door terug te gaan naar de oorsprong van deze overtuigingen, kun je beter begrijpen waarom je ze hebt en hoe ze je leven beïnvloeden.

Tip 3: Trek je belemmerende overtuigingen bewust in twijfel

Een krachtige stap in het proces van ombuigen van belemmerende overtuigingen naar positieieve overtuigingen, is het actief uitdagen van je negatieve overtuigingen. Stel jezelf vragen als: “Is deze overtuiging gebaseerd op feiten?”, “Heb ik bewijs om deze overtuiging te ondersteunen?”, “Hoe heeft deze overtuiging me belemmerd in het verleden?” Het doel is om je negatieve overtuigingen in twijfel te trekken en te realiseren dat ze mogelijk niet zo waarheidsgetrouw zijn als je ooit dacht.

Tip 4: Formuleer positieve tegenovergestelde overtuigingen

Als je eenmaal je negatieve overtuigingen hebt uitgedaagd en hebt gezien dat ze misschien niet zo waar zijn als je dacht, is het tijd om ze om te draaien naar positieve overtuigingen. Bijvoorbeeld, als je de negatieve overtuiging hebt dat je “niet goed genoeg” bent, kun je die vervangen door de positieve overtuiging dat je “waardevol en bekwaam” bent. Deze nieuwe overtuigingen moeten realistisch en oprecht aanvoelen voor jou. Benoem dan ook je kwaliteiten, dingen waar je goed in bent en voor wie jij een waardevol persoon bent.

Tip 5: Herhaal positieve affirmaties

Affirmaties zijn een krachtige manier om je gedachten te beïnvloeden door korte positieve zinnen over en tegen jezelf te zeggen. Ze helpen om je positieve overtuigingen te versterken. Dagelijkse herhaling van positieve affirmaties kan helpen om je nieuwe overtuigingen te internaliseren. Je gaat ze dan vanzelf geloven en er naar handelen. Herhaal ze in de tegenwoordige tijd en voel de emotie erbij terwijl je ze herhaalt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben waardevol en bekwaam” terwijl je voelt dat je dat bent. Dat had je immers in de vorige stap al onderzocht en doorvoeld. Als je dit een tijdlang dagelijks doet, maakt je onderbewuste zich deze overtuiging eigen en ga je er vanzelf naar handelen.

Tip 6: Blijf geduldig en volhardend

Het ombuigen van negatieve overtuigingen doe je niet zomaar even. Het vergt geduld en volharding. Er zullen momenten zijn waarop je terugvalt in oude patronen, maar dat betekent niet dat je gefaald hebt. Blijf toegewijd aan je groeiproces en wees mild voor jezelf.

Tot slot

Het ombuigen van belemmerende, negatieve overtuigingen naar positieve overtuigingen is een belangrijke stap in je persoonlijke groei en vergroting van je eigenwaarde. Het stelt je in staat om je potentieel te omarmen en meer voldoening en succes te ervaren in alle aspecten van je leven. Met bewustwording, inzet en de tips die ik noemde kun je deze transformatie bereiken en jezelf bevrijden van die onzichtbare handboeien. Er zijn allerlei apps die je kunnen helpen met positieve affirmaties. Een voorbeeld is de app Meditation Moments van mister mindset Michael Pilarczyk. Ook zijn er affirmatiekaarten te koop waar je er elke dag eentje van kunt trekken, bijvoorbeeld deze van Louise Hay. Ga aan de slag en geloof in jezelf!

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights