bewegen, energie, spieren, strand, buiten, tips

Meer bewegen voor meer energie. Met tips.

Zitten is het nieuwe roken: het is letterlijk killing. Vooral voor je energie. Hoe meer je zit, hoe minder energiek je wordt. Regelmatig bewegen is essentieel voor onze gezondheid en energie. Beweging is belangrijk voor zowel ons lichaam als onze geest. In deze blog lees je waarom het zo belangrijk is om actief te blijven en hoe je dat doet. Ga meer bewegen om meer energie te krijgen.

De Beweegrichtlijn: zoveel moet je minimaal bewegen

De Beweegrichtlijn is een set aanbevelingen opgesteld door gezondheidsorganisaties wereldwijd. Onder meer de World Health Organization (WHO) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Nederland. Deze richtlijn benadrukt het belang van regelmatig bewegen voor mensen van alle leeftijden. De belangrijkste punten zijn:

  1. Beweeg minstens 150 minuten matige intensief per week, verspreid over meerdere dagen. Denk aan activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
  2. Gebruik je spieren: doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
Het belang van regelmatig bewegen

Het is belangrijk regelmatig te bewegen en je spieren te trainen om verschillende redenen.

Algemene gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert je algehele gezondheid. Het versterkt je hart en longen en verbetert de bloedcirculatie. Ook verlaagt beweging het risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en hoge bloeddruk.

Gewichtsbeheersing

Bewegen helpt je om calorieën te verbranden en kan je helpen een gezond gewicht te behouden of af te vallen als dat je doel is.

Spierkracht en uithoudingsvermogen en flexibiliteit

Het trainen van je spieren verbetert je kracht en uithoudingsvermogen. Ook verbetert het je flexibiliteit en balans. Dit maakt dagelijkse activiteiten makkelijker en vermindert het risico op blessures. Bij ouderen zorgt een betere spierkracht voor een betere coördinatie en kleiner valrisico. Meer bewegen zorgt voor minder letsel.

Botgezondheid

Krachttraining helpt de dichtheid van botten te verhogen en vermindert het risico op botontkalking. Door krachttraining worden via je spieren je botten belast. Dat zorgt ervoor dat mineralen en andere voedingsstoffen worden opgenomen. Krachttraining is alle training die je spieren versterkt. Daarvoor hoef je niet naar de sportschool. Je kunt ook makkelijk thuis krachtoefeningen doen. En sporten zoals Pilates, Yoga en EMS-training zijn ook spierversterkend.

Mentale gezondheid

Beweging stimuleert de afgifte van endorfinen. Endorfinen verminderen stress en verbeteren je humeur. Je wordt dus blij van meer bewegen! Ook helpt beweging bij het bestrijden van depressie en angst.

Meer energie

Regelmatige lichaamsbeweging kan vermoeidheid verminderen en je energieniveaus verhogen. Het trainen van je spieren zorgt voor de aanmaak van meer mitochondriën. Mitochondriën zijn lichaamseigen energiefabriekjes. Met meer mitochondriën kan je meer energie aanmaken. Een verbeterde conditie zorgt ervoor dat zuurstof beter getransporteerd en opgenomen kan worden. Daardoor voel je je fitter. Kortom, meer bewegen zorgt voor meer energie.

Verbeterde slaap

Lichaamsbeweging en training overdag kan helpen bij het reguleren van je slaappatroon en het bevorderen van een goede nachtrust.

Plezier in bewegen

Wil je bewegen volhouden? Zorg dan dat je er plezier in hebt. Het maakt niet uit of je van dansen houdt, graag wandelt, fan bent van teamsporten, dol bent op de sportschool, of gewoon geniet van een stevige jog; het belangrijkste is dat je een activiteit kiest die je leuk vindt. Dat maakt het veel gemakkelijker vol te houden, zodat het een gezonde gewoonte wordt. Ook leuk: doe het samen met iemand. Dan kan je elkaar motiveren en voel je je niet alleen.

Tips voor meer bewegen

En dan de belangrijkste vraag: hoe doe je dat nou, meer bewegen?

  1. Vind je passie: Zoek een bewegingsvorm die je echt leuk vindt. Plezier is de sleutel naar succes. Of het nu dansen, yoga, fietsen, zwemmen of wandelen is, als je er plezier aan beleeft, ben je eerder geneigd het regelmatig te doen. Neem de tijd om uit te zoeken waar je blij van wordt en boek proeflessen om verschillende sporten uit te proberen.
  2. Stel realistische doelen: Begin langzaam en bouw geleidelijk aan op. Ga niet ineens helemaal los, dat verhoogt de kans op blessures en verkleint daarmee de kans op succes.
  3. Doe het samen: Samen sporten kan leuker zijn en zorgt voor sociale interactie. Ook kan je elkaar motiveren om te gaan en elkaar uitdagen.
  4. Integreer beweging in je dagelijkse routine: Neem de trap in plaats van de lift, wandel of fiets naar het werk of de supermarkt, en wees degene die altijd opstaat om koffie te halen voor collega’s. Beweeg en gebruik je spieren dagelijks. Plan een vast moment op de dag voor je dagelijkse wandeling en een vast moment in de week voor je sportactiviteiten.
  5. Houd je voortgang bij: Het bijhouden van je activiteiten kan je motiveren en je voortgang laten zien. Dit gaat supermakkelijk met een fitness tracker.
Kom in beweging en gebruik je spieren!

Kortom, regelmatig bewegen is van vitaal belang voor een gezond en energiek leven. Hou je minimaal aan de Beweegrichtlijn voor voldoende beweging en zorg dat je plezier hebt in wat je doet. Dus ga op zoek naar een activiteit die je leuk vindt en maak beweging een integraal onderdeel van je dagelijkse routine. Wil je meer weten over het belang van beweging, het effect op je gezondheid en je energie en over het aanleren van nieuwe gewoontes zoals voldoende bewegen? In mijn boek Terug naar je energieke zelf is beweging een belangrijk onderwerp als onderdeel van een energieke leefstijl. Bestel hem hier!

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights