duurzaam duurzaamheid gezond keuzes

Hoe maak je duurzame keuzes en leef je duurzaam?

In een wereld waar klimaatverandering en milieuproblemen steeds urgenter worden, is duurzaamheid een thema dat niet meer weg te denken is. Het maken van duurzame keuzes is een cruciale stap richting een groenere toekomst. Dat geldt voor iedereen. Als iedereen een beetje bijdraagt, kunnen we samen een heleboel bereiken. Of het nu gaat om wat we consumeren, hoe we reizen, of hoe we ons huis inrichten, elke beslissing die we nemen heeft impact op de planeet. Een duurzaam milieu begint bij jezelf. In deze blog duiken we dieper in het maken van duurzame keuzes in je dagelijks leven.

Wat zijn duurzame keuzes?

Duurzame keuzes houden rekening met de lange termijn effecten op het milieu, de maatschappij en de economie. Denk aan energiebesparing, het verminderen van afval, het ondersteunen van eerlijke handel en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Je kunt zelf duurzame keuzes maken. En je kunt duurzame bedrijven, organisaties en initiatieven ondersteunen die bijdragen aan een positieve impact op onze aarde. Duurzame keuzes maken draagt ook bij aan je eigen energie. Duurzame producten zijn minder schadelijk en je bewust inzetten voor een betere wereld is een groter doel waar je je goed van gaat voelen. Win-win!

Hoe kunnen we duurzame keuzes maken?
 1. Bewust consumeren. Denk na over wat je koopt en waar het vandaan komt. Kies voor producten die zijn gemaakt met duurzame ingrediënten, van duurzame biologisch afbreekbare materialen, die milieuvriendelijk zijn geproduceerd en die zo min mogelijk verpakkingsafval genereren.
 2. Efficiënt omgaan met energie. Verminder je energieverbruik door te kiezen voor energiezuinige apparaten, LED-verlichting en het optimaliseren van de isolatie van je huis. Kleine aanpassingen, zoals het uitschakelen van ongebruikte apparaten, de thermostaat lager zetten en het gebruik van een programmeerbare thermostaat, kunnen helpen om energie te besparen.
 3. Duurzame meedoen aan het verkeer. Ga een wat vaker lopen, pak de fiets, rij met iemand anders mee of neem het openbaar vervoer. Het verminderen van je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
 4. Afval minimaliseren. Hergebruik, recycle en composteer waar mogelijk om de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat te verminderen. Er zijn steeds meer initiatieven voor repair-café’s, waarin defecte apparatuur wordt gerepareerd en een tweede leven krijgt. Maak gebruik van de kringloop en tweedehands kledingwinkels. Leg een composthoop aan in je tuin of schaf een compostemmer aan. Probeer producten te vermijden die overmatig zijn verpakt of die moeilijk te recyclen zijn.
 5. Ondersteun duurzame bedrijven. Kies ervoor om te winkelen bij bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, eerlijke arbeidspraktijken en milieuvriendelijke productieprocessen. Door je koopkracht te gebruiken om duurzame bedrijven te ondersteunen, help je de vraag naar duurzame producten te stimuleren. B Corp is een certificeringsorganisatie die de totale sociale en mileu impact meet. Gecertificeerde B Corp bedrijven voldoen aan strenge criteria van duurzaamheid.
Waarom is het nodig om duurzame keuzes te maken?

Door bewuster te consumeren en produceren kunnen we niet alleen bijdragen aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen, maar ook onze gezondheid verbeteren, kosten besparen en bijdragen aan een rechtvaardigere samenleving. Op individueel niveau kunnen duurzame keuzes helpen om een gezonder en energieker te worden leiden. Door te kiezen voor biologisch voedsel bijvoorbeeld, vermijd je potentieel schadelijke chemicaliën en ondersteun je boeren die duurzame landbouw bedrijven. Door te investeren in energie-efficiënte apparaten en woningisolatie kan je je energierekening verlagen en tegelijkertijd je wooncomfort vergroten.

Op wereldwijde schaal kunnen duurzame keuzes bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, het behoud van biodiversiteit en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid. Door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen, het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het ondersteunen van eerlijke handelspraktijken, kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en de levensomstandigheden van mensen over de hele wereld verbeteren. Het begint allemaal bij jezelf. Bijdragen aan dit hogere doel geeft bovendien een goed gevoel en draagt dus ook op die manier bij aan je welzijn.

Er is veel dat je zelf kunt doen. 10 duurzame tips:
 1. Koop biologische tuin- en kamerplanten en bloemen, of koop droogbloemen
 2. Toe aan een nieuwe auto? Ga voor elektrisch.
 3. Check op welke punten je je huis kunt verduurzamen (en zoek naar beschikbare subsidies daarvoor!)
 4. Overweeg zonnepanelen en een dynamisch energiecontract
 5. Kies voor biologische, vegan en duurzaam geproduceerde kleding en schoenen. Of ga voor tweedehands.
 6. Lees e-boeken, gebruik de bibliotheek of ruil boeken met anderen
 7. Koop je groenten, vlees en eieren lokaal, vers, biologisch, duurzaam geteeld en in het seizoen.
 8. Gebruik persoonlijke verzorgingsproducten en schoonmaakproducten zonder chemicaliën, die niet op dieren zijn getest en niet schadelijk zijn voor jou en de planeet.
 9. Ga zuinig om met water. Niet alleen in een droge warme periode, maar altijd.
 10. Leg een groententuin aan (dat kan ook verticaal! Lees deze blog) en kweek je eigen groenten. Gebruik het afval als compost en weck, droog of vries in wat je over hebt om later te gebruiken.

Maak duurzame keuzes en help de wereld gezonder worden

Het maken van duurzame keuzes is essentieel voor het creëren van een leefbare toekomst voor onszelf en toekomstige generaties. Of het nu gaat om kleine veranderingen in ons dagelijks leven of om grotere inspanningen om duurzame praktijken te omarmen, elke stap telt. Door bewust te consumeren, energie te besparen, afval te verminderen en duurzame bedrijven te ondersteunen, kunnen we allemaal bijdragen aan een groenere en meer veerkrachtige planeet.

Duurzaam leven heeft een positieve impact op onze leefomgeving. De stap naar duurzaam leven vraag om gedragsverandering. Dit zijn twee van de zeven stappen uit mijn boek Terug naar je energieke zelf. Je vraagt het hoofdstuk over gedragsverandering hieronder gratis aan!

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights