pexels-photo-616354-616354.jpg

Het carnivoor dieet: wat je moet weten

Het carnivoor dieet is een voedingspatroon dat gebaseerd is op uitsluitend dierlijke producten. Carnivoren zijn immers vleeseters. Het carnivoor dieet went snel aan populariteit als voedingsinterventie. Ik kwam ermee in aanraking vanwege aanhoudende darmklachten en besloot het uit te proberen. In deze blog vertel ik je wat het carnivoor dieet precies inhoudt, wat je wel en niet kunt eten en de mogelijke gezondheidsvoordelen en nadelen ervan. En hoe ik het zelf ervaarde.

Wat eet je op het carnivoor dieet?

Het carnivoor dieet is strikt en beperkt de voeding tot uitsluitend dierlijke producten. De belangrijkste voedingsmiddelen zijn:

 • Vlees: Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, wild en gevogelte.
 • Vis, schelp- en schaaldieren: Alle soorten vis, garnalen, krab, kreeft en andere zeevruchten.
 • Orgaanvlees: Lever, nieren, hart, en andere orgaanvlees, vaak geadviseerd vanwege de hoge voedingswaarde.
 • Dierlijke vetten: Boter, reuzel, talg, ossewit, ghee
 • Eieren: Kippen-, eenden- en ganzeneieren.
 • Zuivel: Volvette ongezoete zuivelproducten zoals kaas, room en yoghurt. In de strikte versie van het carnivoor dieet wordt zuivel vermeden. Ook als je gevoelig bent voor lactose (melksuiker) en caseïne (melkeiwit) kan je zuivel beter vermijden.

Je eet op een carnivoor dieet dus geen koolhydraten, maar wel veel meer eiwitten en vetten dan normaal. Het wordt gezien als een extreme variant van het ketogeen dieet. Het doel van het carnivoor dieet is niet om in ketose te zijn. Vaak raak je ook niet in ketose, vanwege de grote hoeveelheid eiwitten die gegeten wordt. Je haalt je energie uit de vetten en eiwitten die je eet. Dat betekent dat er een ander mechanisme actief moet worden dan de glucoseverbranding, waarbij je energie uit koolhydraten haalt. De vetten uit de voeding leveren de meeste energie. Daarnaast kan het lichaam de eiwitten die je eet omzetten in glucose.

Wat kun je niet eten op het carnivoor dieet?

Het carnivoor dieet sluit alle plantaardige producten en andere niet-dierlijke voedingsmiddelen uit, waaronder:

 • Groenten: Alle soorten groenten.
 • Fruit: Alle soorten fruit.
 • Granen en Peulvruchten: Rijst, tarwe, haver, bonen, linzen, enz.
 • Noten en Zaden: Amandelen, zonnebloempitten, enz.
 • Suikers en zetmelen: Alle suikerhoudende producten en zetmeelrijke voedingsmiddelen.
 • Alcohol

Daarmee past het carnivoor dieet binnen de oergezonde voedingsprincipes uit mijn boek Terug naar je energieke zelf. Het is natuurlijk wel veel beperkter, maar het is aannemelijk dat de oermens niet het gehele jaar toegang had tot groenten en fruit en dus op zijn minst een deel van het jaar nagenoeg carnivoor zal zijn geweest.

Waarom zou je een carnivoor dieet gaan doen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een carnivoor dieet te gaan doen. De belangrijkste is wat mij betreft het verlichten van gezondheidsklachten of -problemen. Een carnivoor dieet kan daar heel effectief voor zijn. Dat zit zo.

Verbeterde bloedsuikerregulatie

Door de volledige afwezigheid van koolhydraten/suikers, wordt de bloedsuikerregulatie als het ware gereset. Er hoeft veel minder insuline te worden aangemaakt door de alvleesklier doordat er geen koolhydraten worden gegeten. Daardoor worden insulinepieken en -dalen geminimaliseerd. Dit leidt tot een stabielere bloedglucosespiegel en een stabieler energieniveau. Ook verbetert de insulinegevoeligheid door de constante lage insulinebehoefte. Dat helpt insulineresistentie verminderen.

Vermindering van ontstekingen

Daarnaast kan het carnivoor dieet bijdragen aan de vermindering van ontstekingen. Insulineresistentie en hoge glucosewaarden kunnen bijdragen aan ontstekingen. Bij insulineresistentie scheiden vetcellen en immuuncellen in vetweefsel ontstekingsbevorderende stoffen uit, die op den duur systemische ontstekingen kunnen veroorzaken. Hoge glucosewaarden kunnen het immuunsysteem direct activeren, wat kan leiden tot een verhoogde productie van ontstekingsbevorderende cytokinen, en kunnen de normale functie van immuuncellen verstoren waardoor onstekingen minder goed worden geremd. Hyperglycemie en insulineresistentie gaan vaak gepaard met verhoogde niveaus van vrije zuustofradicalen die kunnen oxideren en daardoor cellulaire schade en ontstekingsreacties veroorzaken. Door insuline en glucose op lage niveaus te krijgen, kunnen ontstekingen verminderen.

Door het uitsluiten van alle plantaardige voedingsmiddelen worden potentieel ontstekingsbevorderende stofjes zoals gluten, lectines, en fytaten vermeden. Dit zijn bekende antigenen (potentiële immuuntriggers) en kunnen ontstekingsreacties veroorzaken. Door deze stoffen te vermijden, kan de ontstekingsgraad in het het lichaam verminderen. Je kunt dit bijvoorbeeld merken aan minder gewrichtspijn, minder darmklachten en minder huidklachten.

Vermindering van darmklachten

Mensen met darmklachten door bijvoorbeeld PDS of SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) en prikkelbaredarmsyndroom kunnen verbetering ervaren van hun klachten als ze overstappen op een carnivoor dieet. Dat komt doordat dierlijke producten lichter verteerbaar zijn dan alle complexe vezels uit groenten. De vezels en koolhydraten uit groenten zijn vaak een trigger voor darmklachten. Een dieet laag in FODMaP (Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen, dit zijn bepaalde suikers, vezels en suikeralcoholen) kan al verbetering geven, maar dat is niet in alle gevallen genoeg. Dan kan een dieet zonder vezels en suikers een uitkomst bieden. Bij mij hielp het FODMaP dieet maar beperkt, terwijl ik op het carnivoor dieet al na enkele dagen volledig van mijn darmklachten verlost was.

Wat zijn de nadelen?

De belangrijkste, wat mij betreft: het wordt op den duur saai en eentonig. Dat maakt het lastig vol te houden op de langere termijn. Ook in sociaal opzicht is het niet het meest gezellige dieet. Verder kunnen tekorten op de loer liggen van voedingsmiddelen die uitsluitend uit plantaardige bronnen worden verkregen, zoals vitamine C. Als je voldoende orgaanvlees eet, is dit meestal geen probleem. Orgaanvlees is zeer rijk aan nutriënten. Wil je dit niet, dan kan het raadzaam zijn om aanvullende voedingssupplementen in te nemen om tekorten te voorkomen.

Daarnaast zal het snel als niet duurzaam worden bestempeld, omdat vlees eten als niet duurzaam wordt gezien, in tegenstelling tot plantaardig eten. Zonder me in die discussie te willen mengen, kan ik wel zeggen dat er ook voor wat betreft vlees, vis en gevogelte wel degelijk duurzame keuzes te maken zijn. Zo kan je ervoor kiezen om vlees te eten van dieren die het jaar rond buiten zijn, niet worden bijgevoerd, geen antibiotica krijgen en bijdragen aan natuurbehoud, zoals Schotse Hooglanders. Dezelfde keuze kun je maken voor vis en gevolgelte. Dit is ook nog eens beter voor jouw gezondheid. Enkele voorbeelden van aanbieders zijn www.schotsehooglanders.nl en www.dewoestegrond.nl.

Tot slot

Mijn ervaring is dat het carnivoor dieet in het begin uitdagend is. Vooral omdat je een knop moet omzetten: je eet heel anders dan voorheen. Na die omschakeling is het goed te doen. Je bent snel klaar met koken. Op de lange duur wordt het wel saai. Wat ik het meest miste, was een makkelijke to-go lunch. Daarom ontwikkelde ik dit carnivoor “brood”recept. Dat ik geen buiklachten meer heb, weegt voor mij zwaarder dan de eentonigheid. Ik maak nu wel uitzonderingen in sociale situaties. Soms heb ik dan de volgende dag wat buikklachten, maar minder hevig. Er zit vooruitgang in! Overweeg je een carnivoor dieet, begin dan goed voorbereid en goed geïnformeerd, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights