noten, zaden, crackers, eten, voeding, gezond, energie, paleo, keto, paleodieet, ketodieet, glutenvrij

Een energieboost met gezonde noten- en zadencrackers

Wat helpt als je een gezonder eetpatroon aan het aanleren bent, is dat je een voorraadje to-go-food hebt. Fijn voor een drukke dag, als gezond tussendoortje, bij je lunch of bij de borrel. Deze glutenvrije gezonde noten- en zadencrackers kan je niet missen. In deze blog lees je waarom deze crackers zo voedzaam zijn en ze je een energieboost geven, en hoe je ze maakt!

Boordevol voedingsstoffen

De basis van deze glutenvrije gezonde crackers zijn noten en zaden, wat betekent dat ze rijk zijn aan voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Noten zoals amandelen, walnoten en cashewnoten bevatten gezonde vetten, eiwitten en vezels. Ze bieden langdurige energie en helpen je om verzadigd te blijven gedurende de dag. Zaden zoals lijnzaad, chiazaad en zonnebloempitten voegen een extra dosis vezels, gezonde vetten en belangrijke micronutriënten toe, zoals omega-3 vetzuren en magnesium.

Gezonde vetten voor langdurige energie

De vetzuren in deze gezonde noten- en zadencrackers zijn een perfecte energiebron. Van koolhydraatrijke crackers van granen, mais of rijst krijg je weliswaar een snelle energiepiek, maar ook even zo snel een energiedip. De vetten in noten en zaden geven je een langduriger bron van energie zonder de suikerdip. Ze voorzien je lichaam van de brandstof die het nodig heeft om goed te functioneren.

Vezelrijke gezonde noten- en zadencrackers voor een goede spijsvertering

Vezels zijn essentieel voor een goede spijsvertering en deze crackers zitten er vol mee. Vezels helpen je maag langer vol te houden, verminderen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en bevorderen een gezonde darmflora. Dit alles draagt bij aan een gelijkmatige energievoorziening gedurende de dag.

Eiwitten voor spierherstel en groei

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en spelen een cruciale rol bij de opbouw van cellen, weefsels en hormonen en bij spierherstel. Deze gezonde noten- en zadencrackers leveren lekker veel eiwitten, wat betekent dat ze niet alleen je energiepeil opkrikken, maar ook bijdragen aan een sterk en gezond lichaam. In mijn boek Terug naar je energieke zelf lees je meer over de functies van vetten en eiwitten.

Glutenvrij en veelzijdig

Een ander voordeel van deze gezonde noten- en zadencrackers is dat ze glutenvrij zijn, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met glutengerelateerde aandoeningen, zoals glutengevoeligheid en coeliakie. Ze zijn geschikt voor elk moment van de dag: als ontbijt met zalm en avocado bijvoorbeeld, als side dish bij je lunch, als tussendoortje met een ei of wat kipfilet. Je kunt ze ook makkelijk variëren aanpassen naar smaak door steeds verschillende noten en zaden te gebruiken. Of voeg kruiden of extra specerijen toe. Last but nog least: ze zijn heel eenvoudig te maken.

Het recept voor glutenvrije gezonde noten- en zadencrackers
Ingrediënten:
  • 100 gram gemengde noten (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten)
  • 50 gram zaden (bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten, pompoenpitten)
  • 25 gram sesamzaad
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas (optioneel, voor een hartige smaak, alleen als zuivel geen probleem voor je is)
  • een snuf zout
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder (optioneel)
  • 1/4 theelepel uienpoeder (optioneel)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels water
Zo maak je het:
  1. Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de gemengde noten in een keukenmachine of blender. Pulseer de noten totdat ze grof gemalen zijn. Het is goed als er nog wat stukjes overblijven voor textuur.
  3. Voeg de zaden, sesamzaad, geraspte Parmezaanse kaas (optioneel), zout, knoflookpoeder en uienpoeder toe aan de gemalen noten. Pulseer kort om alles te mengen.
  4. Klop in een aparte kom het ei los met olijfolie en water.
  5. Giet het eimengsel in de keukenmachine bij de noten- en zadenmix. Pulseer opnieuw totdat alles goed gemengd is en er een deegachtige consistentie ontstaat.
  6. Haal het deeg uit de keukenmachine en leg het op een vel bakpapier. Leg nog een vel bakpapier bovenop het deeg en rol het met een deegroller uit tot een dunne laag (ongeveer 3-4 mm dik).
  7. Verwijder het bovenste bakpapier en snijd het deeg in gewenste vormen (vierkanten, rechthoeken, of maak er iets leuks van met hartjes en sterren). Je kunt ook een pizzasnijder gebruiken om rechte lijnen te maken.
  8. Schuif het bakpapier met het gesneden deeg op de bakplaat en bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15-20 minuten, of totdat de crackers goudbruin en knapperig zijn.
  9. Haal de crackers uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster. Ze worden nog knapperiger terwijl ze afkoelen.
  10. Bewaar de glutenvrije noten- en zadencrackers in een luchtdichte (BPA-vrije) trommel op een koele, droge plaats. Ze blijven ongeveer een week goed.
Ga voor deze onmisbare lekkere en gezonde noten- en zadencrackers!

De glutenvrije noten- en zadencrackers zijn niet alleen heerlijk knapperig, maar ook een gezonde keuze voor een energieke leefstijl. Ze voorzien je van de voedingsstoffen die je nodig hebt voor langdurige energie, helpen je een gezond gewicht te behouden en dragen bij aan een goede spijsvertering. Genieten zonder schuldgevoel, je lichaam en smaakpapillen zijn je dankbaar!

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights