mindset, kracht, energie, gewoontes, gedrag, positief, groei

De kracht van een gezonde mindset

In het leven worden we vaak geconfronteerd met uitdagingen, obstakels en kansen. Hoe we met deze situaties omgaan, wordt sterk beïnvloed door onze mindset. Ook als je gewoontes wilt veranderen, speelt je mindset een cruciale rol. Door welke overtuigingen laat jij je je leiden? Maar wat is mindset eigenlijk, en wat maakt een mindset gezond? In dit artikel leer je wat mindset is en hoe je een gezonde mindset kunt adopteren.

Wat is mindset?

Een mindset verwijst naar de manier waarop we denken en onze overtuigingen over onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Het is onze mentale houding en het kader waarmee we de gebeurtenissen en uitdagingen in ons leven benaderen. Psycholoog Carol Dweck heeft mindset populair gemaakt door het te verdelen in twee hoofdcategorieën: een “fixed mindset” en een “growth mindset.”

 1. Vaste mindset: In een vaste mindset geloven mensen dat hun eigenschappen, intelligentie, talenten, en capaciteiten vaststaan en niet kunnen veranderen. Ze vermijden vaak uitdagingen en geven snel op wanneer ze geconfronteerd worden met tegenslagen. Kritiek wordt als bedreigend gezien, en ze vergelijken zichzelf voortdurend met anderen.
 2. Groei mindset: In een groei mindset daarentegen geloven mensen dat hun vaardigheden en capaciteiten kunnen groeien en ontwikkelen door inspanning, doorzettingsvermogen en leren. Ze omarmen uitdagingen als kansen om te groeien, zien fouten als leermomenten, en zijn bereid om zichzelf uit te dagen. Ze vergelijken zichzelf met hun vroegere zelf en streven constant naar verbetering.
Wat maakt een mindset gezond?

Een gezonde mindset, zoals de groei mindset, omvat een aantal belangrijke kenmerken:

 1. Open staan voor verandering: Mensen met een gezonde mindset zijn bereid om te veranderen en zich te ontwikkelen. Ze staan open voor nieuwe ideeën en perspectieven en zijn niet bang voor het onbekende.
 2. Veerkracht: Een gezonde mindset omvat veerkracht. Het stelt mensen in staat om tegenslagen te overwinnen en door te gaan, zelfs als het moeilijk wordt.
 3. Zelfcompassie: In plaats van zichzelf te bekritiseren bij fouten, tonen mensen met een gezonde mindset zelfcompassie. Ze begrijpen dat niemand perfect is en dat fouten deel uitmaken van het leerproces.
 4. Positief denken: Hoewel een gezonde mindset realistisch is, omvat het ook positief denken. Mensen met deze mindset geloven in hun vermogen om problemen op te lossen en doelen te bereiken.
 5. Bereidheid om te leren: Een gezonde mindset gaat hand in hand met een bereidheid om te leren en te groeien. Het erkent dat leren een levenslang proces is en dat kennis en vaardigheden voortdurend kunnen worden ontwikkeld.
Hoe ontwikkel je een gezonde mindset?

Het goede nieuws is dat een gezonde (groei) mindset kan worden ontwikkeld, zelfs als je een vaste mindset hebt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Bewustwording: Begin met het bewust worden van je huidige mindset en overtuigingen. Merk op hoe je reageert op uitdagingen en fouten. Als je merkt dat je een vaste mindset hebt, dus snel opgeeft en je kritiek persoonlijk aantrekt, probeer dan te begrijpen waarom en welke overtuigingen deze gedachten aansturen.
 2. Verander je taalgebruik: Let op de taal die je gebruikt als je over jezelf praat. Vermijd negatieve zelfspraak, gebruik positieve woorden die jouw goede eigenschappen, vaardigheden en sterke punten benadrukken. Praat niet negatief tegen of over jezelf als je fouten maakt, maar wees vriendelijk over en tegen jezelf.
 3. Zie uitdagingen als kansen: Probeer uitdagingen te omarmen als kansen om te leren en te groeien. Het is oké om fouten te maken; ze zijn de bouwstenen van succes. Zonder fouten geen groei.
 4. Omring jezelf met positieve invloeden: Breng tijd door met mensen die een groei mindset hebben en je aanmoedigen om te groeien. Inspiratie kan besmettelijk zijn ;-). Ik laat me graag inspireren door “Mister Mindset” Michael Pilarzcyk. En neem uit zijn (levens)verhalen mee wat voor mij op dat moment helpend is.
 5. Leer en ontwikkel: Blijf leren en ontwikkelen, of het nu gaat om nieuwe vaardigheden, kennis of persoonlijke groei. Neem actief deel aan activiteiten die je uitdagen en blijf je brein stimuleren. Je brein is plastisch en kan dus je hele leven lang blijven ontwikkelen.
Adopteer een gezonde mindset

Een gezonde mindset is geen magische formule voor succes, maar het kan je helpen om effectiever met de uitdagingen van het leven om te gaan. Ook kan het je helpen bij het aanleren van nieuwe gewoontes, zoals een nieuwe leefstijl. In mijn boek Terug naar je energieke zelf besteed ik aandacht aan mindset, aan belemmerende en helpende overtuigingen. Het begint allemaal met bewustzijn en de bereidheid om te veranderen. Dus, welke mindset wil jij ontwikkelen voor een energieker en gezonder leven?

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights