leefomgeving, stad, dorp, gezond, groene omgeving, tips

De invloed van je leefomgeving op je gezondheid

Een aspect van gezondheid dat vaak over het hoofd wordt gezien, is onze leefomgeving. Daarom besteed ik daar in mijn boek Terug naar je energieke zelf een heel hoofdstuk aan. De plaats waar we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen, heeft een aanzienlijke invloed op onze gezondheid. In dit blog leer je meer over de invloed van je leefomgeving op je welzijn en wat je zelf kunt doen om deze invloed positief uit te laten vallen.

Luchtkwaliteit

Een van de meest voor de hand liggende manieren waarop je leefomgeving je gezondheid beïnvloedt, is via de luchtkwaliteit. Luchtvervuiling, veroorzaakt door industrie, verkeer en andere bronnen, kan leiden tot luchtwegaandoeningen zoals astma en bronchitis. Langdurige blootstelling aan slechte luchtkwaliteit kan zelfs het risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte verhogen. Het is dus voor het behoud van een goede gezondheid prettig om te wonen in gebieden met schone lucht. Dit heb je echter niet altijd in de hand. Wat je in dat geval kunt doen is maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren en als je buiten bent, zoveel mogelijk groene ruimtes op te zoeken.

Groene ruimtes

De aanwezigheid van groene ruimtes in je leefomgeving, zoals parken en bossen, heeft aantoonbare voordelen voor je gezondheid. Natuurlijke omgevingen bieden mogelijkheden voor ontspanning, lichaamsbeweging en stressvermindering. Tijd doorbrengen in de natuur kan je stemming verbeteren, je immuunsysteem versterken en zelfs het risico op depressie verminderen. Het is dan ook geen verrassing dat steden die veel groene ruimtes hebben, vaak als gezonder worden beschouwd. Woon je in stedelijk gebied, zoek dan regelmatig het bos, een park of de heide op.

Geluidsniveaus

Geluidsoverlast kan ook van invloed zijn op je gezondheid. Langdurige blootstelling aan lawaai, zoals verkeersgeluiden of industrieel lawaai, kan leiden tot slaapstoornissen en stress. de voortdurende prikkels van geluid zetten je als het ware altijd “aan”. Onlangs is er bij mij in de buurt wekenlang geheid. Iedere dag, de hele dag. Knettergek werd ik ervan, ookal wist ik dat het weer over zou gaan. Heb je last van omgevingsgeluid, en weet je dat het niet tijdelijk is, probeer dan eens het gebruik van noisecancelling headphones, goede oordoppen voor ‘s nachts om rustiger te slapen en zoek regelmatig de stilte op, bijvoorbeeld in het bos. Zo creëer je broodnodige momenten om even tot rust te komen.

Sociale omgeving

Je gezondheid wordt niet alleen beïnvloed door fysieke aspecten van je leefomgeving, maar ook door je sociale omgeving. De aanwezigheid van sterke sociale banden en ondersteunende netwerken, zoals familie en vrienden, kan je mentale en emotionele welzijn verbeteren. Aan de andere kant kan sociaal isolement in een omgeving met weinig sociale interactie leiden tot een verhoogd risico op depressie en angst. Voel je je vaak eenzaam in de buurt waar je woont, zorg dan dat je regelmatig op bezoek kunt bij familie of vrienden, of nodig ze bij jou thuis uit. Mensen zijn van nature geen eenlingen. We hebben andere mensen nodig, dus zoek ze op!

Dus: onderschat het belang van je leefomgeving niet

Je leefomgeving heeft een aanzienlijke invloed op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Wees je bewust van factoren in je leefomgeving die je welzijn kunnen beïnvloeden en kijk wat je zelf kunt doen om ze te verbeteren. Of het nu gaat om vaker schone lucht opzoeken, vaker het bos in, oordopjes om geluid te weren of wat vaker kletsen met de buuf, elke stap die je zet brengt je weer dichter bij je energieke zelf. Aandacht voor leefomgeving is één van de 7 stappen uit mijn methode om weer gezond en fit te worden. Ontdek de andere 6 stappen in mijn boek Terug naar je energieke zelf: in 7 stappen gezond, fit en mindful.

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights