antioxidanten, bescherming, frambozen, blauwe bessen, voedingssupplementen, suppletie

Bescherm je lijf tegen schade met antioxidanten

Het kan een goed idee zijn om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen. Zeker als het gaat om de basis voedingsstoffen, die je iedere dag nodig hebt maar waarvan je misschien niet iedere dag genoeg binnenkrijgt. Of waarvan je misschien door verschillende doorzaken veel verbruikt. Naast deze basis, kan het ook zinvol zijn om anti-oxidanten aan te vullen. In dit artikel leg ik uit wat anti-oxidanten zijn en wat ze in je lichaam doen.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan als bijproducten van normale stofwisselingsprocessen in ons lichaam (zoals het spijsverteringsproces, de opslag en het vrijmaken van energie, de reparatie van beschadigde cellen), maar ook door blootstelling aan milieuvervuiling, tabaksrook en straling.

Wat doen vrije radicalen in je lichaam?

Vrije radicalen kunnen schade aanrichten aan jouw cellen, jouw DNA en aan andere belangrijke structuren in ons lichaam. Antioxidanten neutraliseren deze vrije radicalen, waardoor ze minder schadelijk zijn.

In welke voeding zitten antioxidanten?

Antioxidanten komen van nature voor in onze voeding, zoals groenten, fruit, noten en zaden. Vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en selenium zijn bekende antioxidanten. Maar wist je dat ook planten sterke antioxidanten kunnen zijn? Enkele voorbeelden zijn groene thee (Camellia sinensis), zwarte bes (Ribes nigrum), framboos (Rubus idaeus), druivenpit (Vitis vinifera semen) en mariadistel (Sylibum marianum). Een evenwichtige voeding met voldoende antioxidantrijke voedingsmiddelen kan bijdragen aan het verminderen van oxidatieve schade.

Soms is aanvulling van antioxidanten een goed idee

Helaas zijn antioxidanten in de voeding niet altijd toereikend om de behoefte van je lichaam af te vangen. Als je bijvoorbeeld in de zomer een hele dag in de zon hebt gezeten, dan is de behoefte aan antioxidanten om de straling en schade van het zonlicht ongedaan te maken, groot. Ook als je in een meer vervuilde omgeving woont, waarin een hogere concentratie uitlaatgassen, uitstoot van fabrieken of fijnstof is, kan de behoefte aan antioxidanten groter zijn.

Je kunt antioxidanten aanvullen met een voedingssupplement. Dan weet je zeker dat je dagelijks voldoende antioxidanten binnenkrijgt om oxidatieve schade te helpen oplossen. Een antioxidantencomplex waar ik graag mee werk is Flavoxan van Bonusan. Is dit interessant voor je? Stuur me dan even een berichtje om korting te krijgen op dit product.

Voorkom oxidatieve schade als dat kan

En om oxidatieve schade door het zonnetje voor te zijn deze zomer: smeer je goed in met een goede, natuurlijke zonnebrandcrème van bijvoorbeeld Loveli en vermijd de felle middagzon tussen 11.00 en 16.00 u. Ik ben super fan van alle Loveli producten. Maar daarover een andere keer meer.

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights