Terug naar je energieke zelf, boek

Gezond, fit en mindful: hoe bereik je jouw optimale energie level?

Energie: er was een tijd dat ik daar een groot tekort aan had. Een tijd waarin ik niet wist hoe ik mijn dagen moest doorkomen en altijd op mijn tandvlees liep. Opgeven ligt niet in mijn aard, dus met hangen en wurgen vocht ik me door de dagen. Gelukkig is dat (lang) verleden tijd. Hoe komt dat eigenlijk, dat je soms het gevoel hebt totaal futloos te zijn en andere dagen energiek door je leven huppelt? Ik leg uit hoe het werkt met energie.

Energieverdeling

De hoeveelheid energie die je verbruikt heeft te maken met hoe actief processen in je lichaam zijn. Jouw energie moet worden verdeeld over de ontelbare processen die zich in je lichaam afspelen. Als er voldoende energie is om alle processen aan de gang te houden, dan is er een mooi evenwicht. Je voelt je dan waarschijnlijk ook fit en energiek. Er is voldoende energie om een crisis op te vangen: een virus of een dosis stress door een plotselinge deadline brengen je wel even, maar niet lang uit balans. Daardoor herstel je snel en keer je makkelijk weer terug in het evenwicht.

Als je niet optimaal herstelt

Soms werkt dit niet zo goed. Als je te weinig kunt opladen of teveel energie verbruikt, door bijvoorbeeld chronische stress of doordat je slecht slaapt, dan kan je lichaam moeite hebben om te herstellen. Ook iets schijnbaar onschuldigs als een griepje of een verzwikte enkel kan dan onvoorziene gevolgen hebben. Als er niet genoeg energie is om het virus of verstuiking te boven te komen, dan blijft je lichaam halfslachtig aan de gang om te herstellen zonder dat het helemaal wordt opgelost. Je lichaam keert niet terug in het evenwicht, maar er ontstaat een nieuwe, niet optimale baseline.

Hoe zorg je dat je je natuurlijk herstelvermogen verbetert?

Het is hoe dan ook van belang dat je weer optimaal in je energie komt te zitten. Het lichaam is dan weer in staat om op te lossen wat er spaak liep. Want het lichaam kan veel meer zelf dan je denkt! We beschikken over een geweldig natuurlijk vermogen om te herstellen. Van stress, van een wond, van een virus. Wel zo fijn, want zo ga je iets langer mee. Maar je hebt wel genoeg energie nodig om dat herstelvermogen aan de gang te houden. Genoeg reden dus om te zorgen dat je weer lekker in je energie zit.

Zo kom je weer lekker in je energie
Terug naar je energieke zelf
  • Eet pure voeding en weinig suiker. Het Paleodieet is een mooi uitgangspunt.
  • Slaap voldoende. Schakel twee uur voor het slapen over op rustiger activiteiten. Eet niet meer in die tijd en drink geen suikerhoudende dranken meer. Zorg dat je slaapkamer donker en fris is en zorg dat je minimaal 5, maar liever 7-8 uur aaneengesloten kunt slapen.
  • Beweeg overdag. Pak de fiets of loop wanneer het kan in plaats van de auto te nemen, probeer dagelijks een half uur matig intensief te bewegen (wandelen, fietsen of sporten) en zorg dat je tijdens je werk regelmatig op staat om je lichaam te activeren.
  • Zorg dat je dagelijks minimaal een half uur lekker buiten bent. Zonlicht activeert je interne klok, dus maakt je lichaam goed wakker. En dat wil je graag overdag. Daar heb je namelijk ook ’s nachts profijt van.
  • Maak iedere dag tijd voor jezelf. Neem een half uur tot een uur de tijd om iets te doen waar jij van geniet. Pak een goed boek, neem een warm bad, doe een meditatie-sessie…alles is goed, als jij er maar van ontspant. Dat is echt tijd waarin je kunt opladen.
Een beetje extra hulp

Doe je dit alles, maar voel je je nog steeds futloos? In dat geval is het een goed idee om eens verder te kijken naar wat er aan de hand kan zijn. Let wel, je zult niet van de ene op de andere dag verschil merken, dus geef het even tijd. Energietekort heeft een grote diversiteit aan oorzaken. En soms is het nodig om het lichaam een extra zetje te geven met behulp van voedingssupplementen om er weer bovenop te komen. 

Terug naar je energieke zelf

Herstel van energie is de sleutel naar je weer fit en gezond voelen. Nieuwsgierig wat je zelf kunt doen? Mijn boek Terug naar je energieke zelf is een stappenplan naar een gezond, fit en mindful leven. Je koopt hem hier!

Ontvang regelmatig healthy updates, tips, tricks en recepten in je mail.

Alleen healthy updates, geen spam. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights